Το τοπογραφικό διάγραμμα όπως συνηθίζεται να λέγεται, δεν είναι ένα απλό σχέδιο που συνοδεύει ένα δημόσιο έγγραφο ή ένα συμβόλαιο, όπως αρκετοί νομίζουν, αλλά είναι μια ολοκληρωμένη τοπογραφική μελέτη που αναγράφει το εμβαδόν, τις διαστάσεις του, τα κτίρια που υπάρχουν σε αυτό, αν δομείται και πόσα μέτρα χτίζει καθώς επίσης προσδιορίζει με ακρίβεια τη θέση του γηπέδου με τη χρήση των κρατικών συντεταγμένων ΕΓΣΑ ‘87. Το σύστημα συντεταγμένων ΕΓΣΑ 87 δίνει την ευκαιρία σε όποιον θέλει με πολύ απλό τρόπο (GPS αυτοκινήτου, χειρός κλπ) να εντοπίζει το ακίνητό του χωρίς την βοήθεια Μηχανικού.
Τοπογραφικό διάγραμμα απαιτείται σε:
- Συμβολαιογραφικές πράξεις
- Έκδοση οικοδομικών αδειών
- Τακτοποίηση αυθαιρέτων
- Πράξη χαρακτηρισμού Δασαρχείου
- Πράξεις εφαρμογής και διορθωτική πράξη εφαρμογής
- Ενστάσεις κτηματολογίου
- Αδειοδότηση Φωτοβολταικών και Αιολικών πάρκων
- Καθορισμό γραμμών αιγιαλού και παραλίας
- Πράξη αναλογισμού
- Προσκύρωση κλπ
Η αμοιβή για την σύνταξη ενός Εξαρτημένου Τοπογραφικού Διαγράμματος εξαρτάται αφενός μεν από τα χαρακτηριστικά του ακινήτου (έκταση, η κλίση του εδάφους, φυτοκάλυψη, υπάρχοντα κτίρια κ.α) αφετέρου δε και από τον σκοπό πού θα χρησιμοποιηθεί.
Σήμερα η περισσότεροι έχουμε στο αυτοκίνητο ή στο κινητό μας εφαρμογή GPS, που βοηθά να εντοπίζουμε τη θέση ενός γηπέδου χωρίς όμως να έχουμε ακρίβεια. Η απόκλιση είναι μεγάλη (από 3 έως 10 μέτρα) . Έτσι μπορεί από λάθος να <<μπούμε >> στην διπλανή ιδιοκτησία και να υπάρχουν συνέπειες. Ο τοπογράφος είναι επιστήμονας και χρησιμοποιεί στη δουλειά του πολλά σύγχρονα μηχανήματα που εξασφαλίζουν την ακρίβεια των μετρήσεων.
Η σύνταξη ενός σύγχρονου τοπογραφικού εξαρτημένου από το κρατικό δίκτυο συντεταγμένων που θα πληροί τις προδιαγραφές γίνεται μια φορά και χρησιμοποιείται για κάθε χρήση αφού, αν δεν έχει μεταβληθεί το πολεοδομικό καθεστώς, δεν απαιτείται η σύνταξη νέου ακόμα κι αν αυτό χρησιμοποιηθεί σε πολλές μεταβιβάσεις.